Kategoriat
sivut

Kantrimusiikin genret


Country-musiikilla on useita erilaisia genrejä ja alalajeja, jotka edustavat eri aikakausia, alueita ja musiikillisia vaikutteita.

 • Perinteinen country: Perinteinen country-musiikki, jota kutsutaan usein myös klassiseksi countryksi tai honky-tonkiksi, kehittyi 1920-luvulla ja 1930-luvun alussa. Se sisältää yksinkertaisia sointukulkuja, tarinankerrontaa ja akustisia instrumentteja, kuten kitaraa, viulua ja banjoa.
 • Western swing: Western swing yhdistää perinteisen countryn jazzin, swingin ja bluesin elementteihin. Se sai suosiota 1930-luvulla ja 1940-luvun alussa ja sisältää usein suuren orkesterin, jossa on puhaltimia ja jazz-tyylisiä sooloja.
 • Bluegrass: Bluegrass on nopeatempoista, akustista country-musiikkia, joka sai alkunsa 1940-luvulla. Sille on tunnusomaista virtuoottinen mandoliinin, banjon ja viulun soitto sekä nelisointuinen lauluharmonia.
 • Country rock: Country rock syntyi 1960-luvulla yhdistelemällä rock-musiikkia ja countryn elementtejä. Tällä tyylillä oli suuri vaikutus 1970-luvun country-musiikkiin. Tunnettuja country rock -artisteja ovat esimerkiksi The Eagles ja Linda Ronstadt.
 • Outlaw country: Outlaw country tuli suosituksi 1970-luvulla ja se edusti kapinallista lähestymistapaa perinteiseen countryyn. Se korosti omavaraisuutta, rehellisyyttä ja sosiaalista tietoisuutta. Merkittäviä outlaw country -artistejä ovat muun muassa Willie Nelson ja Johnny Cash.
 • Country pop: Country pop yhdistelee countryn ja popin elementtejä luoden radiokelpoisia kappaleita. Tämä tyyli nousi suosioon 1980-luvulla ja 1990-luvulla ja toi country-musiikin laajempaan kuulijakuntaan. Esimerkiksi Shania Twain ja Taylor Swift ovat tunnettuja country pop -artisteja.
 • New country: New country, jota kutsutaan myös nykyaikaiseksi countryksi, on kehittynyt 1990-luvun puolivälin jälkeen. Tässä tyylissä yhdistyvät perinteinen country ja pop-vaikutteet. Alan Jackson, Garth Brooks ja Faith Hill ovat tunnettuja new country -artisteja.

Näiden lisäksi on monia muita countryn alalajeja ja tyylejä, kuten country blues, cowpunk, country gospel ja ”Villin lännen” Texas country.

Vaikka country koetaan usein perinteiseksi, jopa konservatiiviseksi musiikkilajiksi, on se siirtynyt luontevasti myös nettiin.

Suomessa on useita artisteja, jotka ovat tehneet country-tyylistä musiikkia tai sekoittaneet sitä omiin kappaleisiinsa. Tässä on muutamia tunnetuimpia suomalaisia country-artistejä:

 • Kari Tapio: Kari Tapio oli yksi Suomen suosituimmista iskelmälaulajista, mutta hänellä oli myös useita country-vaikutteisia kappaleita. Esimerkkejä hänen country-henkisistä kappaleistaan ovat ”Kun Chicago kuoli” ja ”Mä jätän sut aina rakkauteen”.
 • Danny: Danny on tunnettu suomalainen laulaja, joka on kokeillut eri musiikkityylejä uransa aikana, mukaan lukien country. Hänen country-tyylisiä kappaleitaan ovat esimerkiksi ”Sata kesää, tuhat yötä” ja ”Kesäkatu”.
 • Frederik: Frederik on suomalainen laulaja ja showmies, joka on tunnettu monipuolisesta musiikkityylistään. Hän on tehnyt myös country-vaikutteisia kappaleita, kuten ”Tsingis Khan” ja ”Aika on meidän”.
 • Jussi & The Boys: Jussi & The Boys oli suomalainen country-yhtye, joka toimi 1970-luvulta 2000-luvun alkuun. Heidän tunnetuimpia kappaleitaan ovat esimerkiksi ”Surun pyyhit silmistäni” ja ”Rekkamies”.
 • Pekka Tiilikainen & Beatmakers: Pekka Tiilikainen & Beatmakers on suomalainen yhtye, joka on yhdistellyt countrya, rockabillya ja rockia musiikissaan. Heidän suosittuja kappaleitaan ovat muun muassa ”Ramona” ja ”Pikku Annabella”.
 • Haloo Helsinki!: Vaikka Haloo Helsinki! tunnetaan pääasiassa pop-rock-musiikistaan, heidän tuotannossaan on myös country-vaikutteisia kappaleita. Esimerkiksi kappaleet ”Huuda!” ja ”Pulp Fiction” sisältävät elementtejä country-musiikista.